Kaikista ilmastopuheista huolimatta öljyn globaali kysyntä kasvaa vuodessa 1-2% kuten viimeisenä viitenä vuotena huomauttaa uusi the Economist. Ilmastonmuutos on taattu, jos kysyntä kasvaa samaa vauhtia. 

Tosiasiassa öljyteollisuus sijoittaa tuhansia miljardeja lähivuosina tuotannon lisäämiseen. ExxonMobil aikoo pumpata maaperästä 25% lisää öljyä ja kaasua. Kysymys on valtavasta lisäyksestä tuotantoon, kossa ExxonMobil on maailman suurimpia öljyjättejä. 

Sen sijaan, että väittelemme siitä, onko sähköautojen tuotantopäästöt liian suuret pitää nähdä kokonaisuus. Mikään ei muutu, jos emme siirry sähköautoihin. Eikä sekään vielä muuta mitään, jos sähköautojen energia tuotetaan öljyllä, kivihiilellä tai puulla. 

Olennaisinta on huomata, ettei ilmastonmuutosta voi hillitä markkinaehtoisesti. Tarvitaan valtion pitkän aikavälin määrätietoisia rajoittavia ja mahdollistavia toimenpiteitä, joilla päästöjä vähennetään. Jotta sähköautoihin voidaan siirtyä, tarvitaan ilmastoystävällistä energiatuotantoa ydinvoiman muodossa. Valtion on annettava Fortumille lupa ydinvoimalan rakentamiseen Loviisaan vanhenevien tilalle. 

Sähköntuotanto on selvästi isopäästöisin tuotannon ala yhdessä lämmityksen kanssa. On tärkeää, että panostetaan laajamittaisesti sähkön ja lämmön paikalliseen tuotantoon. Suomeen tarvitaan uudenlainen ilmastoystävällinen veronvähennys, jonka avulla voidaan asentaa taloihin maalämpöä, tuulivoimaa ja aurinkovoimaa hyödyntävät järjestelmät. 

Seuraavaksi isoin päästöjen tuottaja on autoliikenne js erityisesti henkilöautot. Sähkö- ja vetyautoihin siirtymiseksi tarvitaan autoveron ja ajoneuvoveron merkittävää alentamista,

Huomionarvoista on, että sementin tuotannon ja terästeollisuuden päästöt ovat kolmanneksi merkittävimmät. Emme tule useinkaan ajatelleeksi rakennusalan päästöjä. Tässä tapauksessa päästöt ovat suurimmat ennen kuin alettu edes rakentamaan. Sementtiä korvaavien rakennusaineiden kehittäminen on tärkeää.

Aivan liikaa on puhuttu lentoliikenteen päästöistä. Ne ovat hyvin pieni osa autoliikenteen päästöihin verrattuna. Siihenkin joudutaan ajan olon kajoamaan. 

Tärkein huomio on siis se, että öljyn tuotantoa on vähennettävä. Kaikki ilmastotoimet ovat turhia, jos öljyn tuotantoa ja kulutusta ei saada minimiin. Valtioiden on nyt otettava aktiivinen ote ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.