Alko järjestää nykyään erikoisviinien myyntiä kuukausittain. Nappasin helmikuun erikoisviinistä Badelin viiniyrityksen tuotteen, joka tehdään Korlat-nimisellä varsin uudella tuotantoalueella. 

Kroatia viinin tuotantoalueena ei ole kovin tuttu suomalaisille. Alkon pysyvässä valikoimassa taitaa olla yksi kroaatti punaviini. 

Kroatialla on pitkät perinteet viinien ja alkoholien tuotannossa. Vaikutteet tulivat etelästä kreikkalaisten mukana, pohjoisesta Itävallasta ja tietysti meren yli Italiasta. Itse olen perehtynyt pääasiassa Italian ja Espanjan viineihin. Sitä on auttanut selkeys laatujärjestelmissä. Kroatialla ei tällaista laatuperinnettä ole vaan se on tullut vasta EU-jäsenyyden myötä.

Kannattaa muistaa, että ennen 1980-luvun loppua viinit tehtiin työläisten osuuskunnissa. Laatu ei ollut silloin ensisijainen vaan tavoitteena oli tehdä paljon juomaa kansan kulutukseen. 

Krotian viinituotannosta on noin 70% valkoviiniä ja 30% punaviiniä. Tässä noudatetaan balkanilaisia perinteitä. Krotiassa käytetään kosolti erilaisia omaperäisiä rypäleitä. Useimpien tausta on kuitenkin itävaltalsissa, italialaisissa ja ranskalaisissa rypälelajikkeista.

Niinpä tämä Vinarija Benkovacin (Badelin omistama) Korlat 14 premium quality punaviini (2014) perustuu syrahiin, lajikkeeseen, jota käytetään ympäri maailmaa. 

Korlat 14:n pullo ei ole tavanomainen vaan se laajenee ylöspäin. Lasi on erittäin paksua. Pullon voisi huoletta pudottaa lattialle. 

On ymmärrettävää, ettei kroatialainen viini kilpaile maussa italialasten, espanjalaisten, ranskalaisten eikä aussienkaan kanssa. Suunta on kuitenkin oikea. Viinin maku on väljähkö. Siitä ei erota muuta kuin viinin perusmaun. Pidän kuitenkin tuotetta sen verran maukkaana, että Kroatiasta kehittynee hyvä kilpailija edellä mainittujen maiden viinintuottajille. Kroatian kannattaa hyödyntää siinä EU:n sisämarkkinoita.