Tieteentekijät, tutkimuslaitokset ja tieteellisen tietämyksen legitiimiys ovat vaarassa useissa Euroopan maissa. Lainaan tässä unkarilaisen Andrea Petōn artikkelia Project Syndicatessa. 

 

 

Vapaasti valitut hallitukset ovat äskettäin ilman julkista selvitystä estäneet taloudellisen tuen tutkimushankkeille (Bulgaria), poistaneet opetusohjelmia yliopistoista (Unkari) ja jopa eliminoineet kokonaisia tieteenaloja (Puola).

Nämä hallitukset eivät arvosta vuosisatoja vanhoja yliopisto-perinteitä, joita kunnioitettiin jopa kommunistien aikana. Tällaisia päätöksiä valtuuttaneet eivät ole kiinnostuneita historiallisista tai tieteellisista tosiasioista. Ne ovat valmiita arvostelemaan, asettamaan naurunalaiseksi tai jopa uhkaamaan niitä, jotka ovat jo saavuttaneet tieteellisen tiedon tai haluavat opiskella. 

Meidän on hylättävä ajatus siitä, että näiden hyökkäysten alullepanijat ovat tietämättömiä ja kouluttamattomia eivätkä kunnioita tietämystä. Unkarin hallituksen jäsenet, jotka pakottivat George Sorosin perustaman Keski-Euroopan yliopiston siirtymään Wieniin ja kielsivät gender-tutkimuksen, olivat aiemmin saaneet stipendejä Sorosin avoimen yhteiskunnan säätiöltä opiskelemaan Oxfordissa, New Yorkissa ja muualla. Nämä ovat korkeasti koulutettuja ihmisiä, jotka tietävät, että tieto on valtaa, hyödyntävät sitä, että koulutus Euroopan unionissa on kansallisten hallitusten, eikä Brysselissä toimivien instituutioiden vastuulla.

Nämä hallitukset haluavat perustaa koulutusjärjestelmän, jonka mukaan valtio yksin päättää, mitkä tutkimusalat ovat tarpeellisia ja sosiaalisesti tärkeitä. Pitkällä aikavälillä ne todennäköisesti haluavat myös, että valtio myöntää poliittisesti lojaaleille oikeuden tuottaa ja siirtää tietoa.

Toisin sanoen tiedon saatavuus lakkaa olemasta kansalaisoikeus. Poliittinen luotettavuus määrittelee, kuka voi opettaa ja tutkia maata ja sen menneisyyttä.

Meidän on vastustettava Itä-Euroopan hallitusten huolestuttavaa suuntausta, joka antaa itselleen oikeuden päättää tieteellisistä kysymyksistä ja nimittää uskollisia kannattajia toimimaan totuuden välittäjinä. Ja meidän on kyseenalaistettava, ovatko uusien, ideologisesti perustettujen valtion tutkimuslaitosten ja yliopistojen oikeutettu paikka Euroopan yliopistojen ja tutkimuslaitoksen verkostossa