Mihin johtaisi apteekkien toimilupien vapauttaminen? Miten se vaikuttaisi lääkkeiden hintoihin? Saisiko parempaa palvelua? 


Apteekkien toimilupaharkinnan poistamista on esitetty niin vihreiden kuin Kokoomuksen taholta. Katsotaanpa ensin hieman lukuja. Suomessa on 615 pääapteekkia, 196 sivuapteekki sekä syrjäseutuja varten 148 apteekkien ylläpitämiä lääkekaappeja. Apteekkiverkostomme on pohjoismaiden tihein.

Apteekeissamme toimii noin 600 apteekkaria, 780 proviisoria ja 3850 farmaseuttia, teknistä ja muuta henkilökuntaa on noin 3400. Henkilökunnasta sii 60% on saanut farmaseuttisen koulutuksen. 

Apteekit toimittivat v. 2017 noin 61 milj. reseptiä. Vaikka jo pitkään on puhuttu medikalisaatiosta eli liiaksi lääkkeisiin painotetusta hoidosta, reseptilääkkeiden määrä on edelleen kasvussa. Vika ei ole apteekeissa vaan reseptejä kirjoittavissa lääkäreissä. Paperisia reseptejä ei juurikaan enää käytetä vaan lääkemääräykset tehdään  sähköisessä muodossa, joiden voimmassaoloaikaa voi seurata Kanta-palvelusta.

Apteekeiden myymistä tuotteista 80,5% oli resepti- ja 13,8% itsehoitolääkkeitä. Yksityisten apteekkien liikevaihto oli noin 2,4 mrd. €. Se on noin 2,6% terveydenhuollon kokonaismenoista. Lääkkeen hinnasta lääketehtaan ja tukkukaupan osuus on yli 60%, apteekkien yli 20% ja valtion noin 17%. Apteekit maksavat tavallaan kahta arvonlisäveroa: apteekkiveroa noin 180 milj. € ja arvonlisäveroa. Lisäksi apteekkitoiminimien tuloksesta maksetaan veroa.

Toimilupien vapauttaminen saattaa johtaa kolmeen kehityssuuntaan:

1) Uusien apteekkien keskittymiseen isoihin kaupunkeihin, joissa on paljon asiakkaita

2) Apteekkien ketjuuntumiseen lääkkeiden hankintahintojen alentamiseksi.

 3) Apteekkitoiminnan vähittäiseen luisumiseen osaksi päivittäistavarakaupan K-, S- ja L-ketjuja. 

Mielestäni apteekkien vapauttamista ei voi perustella apteekkarien suurilla tuloilla. Jokainen suurituloinen on aloittanut toimintansa jonkun maalaiskunnan pienen apteekin apteekkarina tai apteekin työntekijänä.

Kateusmomentim käyttäminen perusteena on huono, kun todellisuudessa lääketeollisuus saa suurimmat voitot. Lääketeollisuus perustelee suuria voittoja sillä, että uuden lääkkeen kehittäminen vie valtavasti voimavaroja. 

Ymmärrän toki S- ja K-kauppojen innokkaan  läsnäolon apteekkien vapauttamista vaativassa rintamassa. Ne tähyilevät alkoholin myynnin laajentamisen lisäksi lääkebisneksen oligopoliksi. Lääkkeet lisäisivät merkittävästi niiden muuta myyntiä. Miksi Suomessa pitäisi keskittää kaiken myynti lopulta kahdelle ketjulle? Tätä on vaikeaa ymmärtää. 

Yhtä vaikeaa on ymmärtää, että apteekkarit valituskeinoja hyväksikäyttämällä estävät tarpeellisten uusien apteekkien perustamisen. Tämä on häikäilemätöntä toimintaa, joka pitää lailla estää. Niinpä Espoon ja Vantaan apteekkitoiminta ei ole asiakkaita tyydyttävällä tasolla. 

Vaikka en kannata apteekkitoiminnan vapauttamista, on uusia apteekkeja pystyttävä perustamaan tarpeen mukaan.